به گزارش مجله خبری این هفته؛ ولی الله نصر در جمع خبرنگاران به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر که در یکی از مراکز درمان اعتیاد تحت پوشش بهزیستی برگزار شد اظهار داشت: اینکه بتوانیم مواد مخدر و آسیب های ناشی از آن را به کلی محو کنیم کار غیرممکنی است به این خاطر که مافیای مواد مخدر هر بار شکل جدیدی از آن را وارد می کنند.
وی افزود: در دنیا دیگر ریشه کنی مواد مخدر منسوخ شده است و اکنون تنها کاری که می توان در این رابطه انجام داد پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد است .
مدیر کل بهزیستی استان اصفهان، یکی از وظایف معاونت اجتماعی بهزیستی را مسائل مرتبط با اعتیاد دانست و افزود: همیشه شعار پیشگیری مقدم بر درمان را داده ایم. زمانیکه فردی دچار بلای اعتیاد می شود، چندین نفر را درگیر اعتیاد خود می کند و آمارها در دنیا نشان می دهد اثربخشی درمان اعتیاد آن چنان که باید باشد، نیست و فرد تلاطم زیادی تجربه می کند، به همین دلیل پیشگیری اهمیت زیادی دارد.
نصر با بیان اینکه پیشگیری بر چهار اصل پیشگیری اولیه از اعتیاد، درمان، کاهش آسیب و همکاری های بین بخشی استوار است، گفت: سه سطح پیشگیری اولیه، ثانویه و ثالث را برای درمان اعتیاد دنبال می کنیم.
وی ادامه داد: مافیای مواد مخدر به نحوی عمل می کند که مداخلات کشورها را روز به روز کم اثربخش تر کند، افزود: سیاست گذاران باید توجه بیشتری به مقوله پیشگیری داشته باشند. شعار امسال روز جهانی مبارزه با مواد مخدر «حقایق درباره مواد اعتیاد آور را به اشتراک بگذاریم تا زندگی ها را نجات دهیم» در همین راستا است.
لزوم توجه بیشتر مدیریت شهری
نصر با تاکید بر لزوم توجه بیشتر مدیریت شهری به موضوع پیشگیری از اعتیاد گفت: متاسفانه بسیاری از افراد حقایق مواد مخدر را نمی دانند، گفت: مافیای مواد مخدر هر روز شکل و نوع مواد مخدر را تغییر داده و جوانان را در معرض آسیب قرار می دهد، پس مهم است که حقایق درباره مواد مخدر را به اشتراک بگذاریم.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان فعالیت های جایگزین، شناخت مشکل و ارجاع، برنامه های اجتماع محور، وجود مراکز مختلف درمانی و کاهش آسیب را از فعالیت های بهزیستی در این عرصه برشمرد و افزود: توانمندسازی، جامعه پذیری و اشتغال این افراد نیز مقوله بسیار مهم و یکی از مشکلات این افراد است.
نصر با بیان اینکه برای توانمندسازی، جامعه پذیری و اشتغال معتادان نیاز به همکاری بین بخشی داریم، تصریح کرد: ارتباط خوبی با مراکز فنی حرفه ای و درمانی و انتظامی داریم، اما لازم است تمام دستگاه های عضو ستاد مقابله با مواد مخدر به وظایف خود عمل کنند تا اثربخشی برنامه ها به نحو مطلوب حاصل شود.
وی ادامه داد: از مدیریت شهری گلایه و انتظار داریم، همانطور که ما فعالیت می کنیم به پیشگیری از اعتیاد اهمیت دهند. اگر در هر شهری یک قرارگاه اجتماعی ایجاد شود و همه دستگاه ها تحت نظر آن فعالیت کنند، اثربخشی فعالیت ها بیشتر می شود.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان در پاسخ به ایسنا، با بیان اینکه به خاطر مافیای مواد مخدر در دنیا دیگر شعار ریشه کنی مواد مخدر سال هاست که منسوخ شده، گفت: برنامه ها در راستای پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد سوق پیدا کرده است.
نصر با بیان اینکه رویکرد مقابله با مواد مخدر از اول انقلاب تاکنون چندین با تغییر کرده است، یادآور شد: اول انقلاب رویکردها شامل برخوردهای قهری و شدید بود، اما سال ها طول کشید تا مشخص شود معتاد بیمار است یا مجرم؟ درحال حاضر رویکرد جدید دنیا که ما هم اجرا می کنیم این است که اعتیاد را به عنوان یک مشکل پذیرفته ایم، اما عوارض و آسیب های آن را کاهش می دهیم.
وی با بیان اینکه مقابله و برخورد با پدیده های اجتماعی معمولا به راحتی محقق نمی شوند، تصریح کرد: مانند برخورد با ماهواره؛ در مورد دیگر پدیده های اجتماعی جامعه با آن کنار می آید، اما ریشه کن نمی شود.
جزیره ای عمل نکنیم
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه رکود اقتصادی، کرونا، بیکاری، مشکلات اقتصادی معیشتی، همه در بروز اعتیاد اثربخش است، گفت: اگرچه بهزیستی تنوع و سطوح خدمات در زمینه مقابله با اعتیاد دارد، اما نمی توانیم در این زمینه جزیره ای عمل کنیم.
نصر با بیان اینکه شرایط اقتصادی، مشکلات اجتماعی زیادی ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۱۲ درصد خانواده های تحت پوشش بهزیستی در مناطق شهری استان به دلیل افزایش نرخ رهن و اجاره مجبور به سکونت در مناطق حاشیه نشین شده اند. بنابراین هرچقدر خدمات بدهیم وقتی تولید معضلات زیاد باشد، اثربخشی خدمات خود را نشان نمی دهد و باید وضعیت معیشتی خانواده ها را بهبود بخشیم تا جلوی معضلات اجتماعی گرفته شود.
وی از رسانهها خواست صدای مظلومیت بهزیستی را برسانند و گفت: با حداقل اعتبار حجم گسترده ای از فعالیت ها انجام می شود و مطالبات زیادی داریم، همچنین دستگاههایی که ترک فعل می کنند نیز با گفت و گو و تفاهم تلاش می کنیم جلب مشارکت شوند.
مدیر کل بهزیستی استان اصفهان میزان خسارت و هزینه های مستقیم و غیرمستقیم ناشی از مواد مخدر به کشور در سال را ۱۶۷ هزار میلیارد تومان دانست و تصریح کرد: میزان خسارت اعتیاد هر یک نفر در محیط کار هر سال ۵۰ میلیون تومان است، اظهار داشت: تعداد مصرف کنندگان مستمر مواد در کشور در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال ۰۰۰/۸۰۰/۲است.
اعتیاد از دلایل سه گانه طلاق
نصر اعتیاد را اولین دلیل از دلایل سه گانه طلاق در کشور دانست و گفت: ایران در چهار دهه اخیر ۳۸۰۰ شهید برای مبارزه با مواد اعتیاد آورد تقدیم نموده است و در چهار دخهه اخبر ۱۲ هزار جانباز برای مبارزه با مواد اعتیاد آور داشته است.
وی ادامه داد: مداخلات پیشگیرانه به موقع، ساده ترین راهکار برای مهار اعتیاد است، گفت: هر ۲۴ هزار تومانی که صرف پیشگیری از اعتیاد می شود، باعث صرف جویی یک میلیون و ۵۶۰ هزار تومانی از خسارت و عوارض اعتیاد می شود.
مدیر کل بهزیستی استان اصفهان ارتباط محترمانه، تشویق مناسب و تدوین قوانین و آموزش مهارت های زندگی ، صداقت، روابط مثبت و گسترش و تقویت تقوی و غیره را عاملی موثر برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان دانست و تصریح کرد:برنامه های اجتماع محور و حمایت از جامعه هدف در توانمندسازی، جامعه پذیری و اشتغال از جمله فعالیت هایی است که بهزیستی استان در رابطه با افرادی که اقدام به ترک اعتیاد کرده اند انجام می دهد.