ماجرای دستکاری جداول و ارقام بودجه ۱۴۰۰ آن هم پس از تصویب نمایندگان و در جمعی چهار نفره با پست اینستاگرامی علی خضریان، نماینده عضو جبهه پایداری تهران در مجلس در واپسین روز فروردین ماه آغاز شد، او در آن پست اینستاگرامی از ‘پیگیری یک رانت بزرگ ‘ خبر می داد با تصویری از محمدباقر قالیباف که سر در گریبان الیاس نادران، رئیس کمیسیون تلفیق با او نجوا میکرد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پست خود گفته: سالهای گذشته هرطور بوده دلیل نمیشود همان رویه غیرقانونی در مجلس با ادعای انقلابیگری ادامه داشته باشد.کمیسیون تلفیق چه اختیاری داشته که حق قانونگذاری نمایندگان را به یک جمع ۶ نفره تفویض کند؟بهانهای از این مضحکتر وجود ندارد که در پاسخ نمایندگان به اینکه چرا شما تخلف کردهاید و رئیس کمیسیون تلفیق بیصداقتی کرده و به آنها در ۲۶ اسفند اعلام کرده جداول نهایی شده است، بگوییم این کار را کردیم چون نمایندگان بعد ۲۶ اسفند نبودند!
ابتدا تصور میشد این پست علی خضریان بخشی از آن رقابت درون گروهی اصولگرایان و صفبندیهای سیاسی معمول است که در آستانه هر انتخاباتی بالا میگیرد و این بار قبای بودجه به تن کرده است.
اما ابتدای هفته انتشار نامه یکصد نمایندگان مجلس به قالیباف که خواستار شفافیت در تهیه و تنظیم جداول و ردیفهای بودجه ۱۴۰۰ شده بودند و از پیگیری موضوع تغییرات ارقام جداول بودجه پس از تصویب نمایندگان شکوه میکردند، معلوم شد که ماجرا، جدی است.
در نامه این نمایندگان به “تغییرات گسترده” در جداول بودجه پس از تصویب نهایی لایحه در صحن علنی مجلس اشاره شده بود که به نوشته آنها الیاس نادران و چند نفر دیگر این تخلفات را انجام داده بودند.
نمایندگان در نامه خود به رییس مجلس به استناد و شهادت نمایندگان ادوار مجلس، چنین اتفاقی را ‘در نوع خود بینظیر ‘ و ‘رکوردی جدید در عدم تمکین به قانون آییننامه ‘ توصیف کرده بودند.
در نامه نمایندگان همچنین از سابقه تغییر و تصویب جداول و ردیفها بدون نظر مجلس در دورههای قبلی مجلس اشاراتی آمده بود که به نوشته نمایندگان ‘حاصل بسط ید رئیس و کمیسیون تلفیق بودجه ‘ بود. در واقع آنها بدون نام بردن از غلامرضا تاجگردون رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجالس پیشین، به واکنش مجلس به او تعریضی داشتند. اعتبارنامه تاجگردون در این مجلس به دلیل اتهامات اقداماتی مشابه از این دست و مسایل دیگر مالی و اقتصادی با رای منفی نمایندگان رد شد.
دولتی ها بیکار ننشستند
در این میان سازمان برنامه و بودجه نیز بیکار ننشست و در بیانیهای روندی از ابلاغ بودجه ۱۴۰۰ به دولت را منتشر کرد که نشان میداد قانون بودجه ۱۴۰۰ در ۲۷ ام اسفند ماه پارسال ابلاغ شد، اما معاون تقنینی مجلس، جداول بودجه را در پانزدهم فروردین ماه به دولت فرستادند، حسینعلی امیری، معاون امور مجلس حسن روحانی جداول را به مجلس باز میگرداند تا بودجه و جداولش رسما و با امضای رییس مجلس به دولت ابلاغ شود، این ابلاغ رسمی به ۲۵ فروردین ماه امسال موکول میشود تا فاصلهای تقریبا یک ماهه بین ابلاغ قانون بودجه و جداول آن به وجود بیاید، فاصلهای طولانی که امر رایجی نبود و نیست و فرصتی مناسب بوده تا جمعی معدود از نمایندگان به دستکاری بودجه مشغول باشند.
با گذشت زمان ابعاد تازهتری از دستکاری ارقام و اعداد جداول بودجه منتشر شد، روزنامه ‘سازندگی ‘ در گزارشی تصریح کرد که علاوه بر ۲۰۰ مورد تغییر در ارقام مندرج در جداول بودجه حتی احکام بودجه هم دستکاری شدهاند.
رد پای روشن نادران
از پی اظهارنظرها و آدرس دادنها نیز معلوم شد که در این دستکاریهای به گفته نمایندگان بیسابقه نقش الیاس نادران، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که ریاست بر کمیسیون تلفیق را برعهده داشت پررنگ بوده است>
علاوه بر وی از مجتبی درویش توانگر و مالک شریعتی نیاسر نمایندگان تهران نیز به عنوان اعضای دیگر جمع کوچک بودجهنویسی پس از تصویب نام برده شده است نمایندگانی که در این دستکاری و تغییرات بدون اطلاع مجلس دست داشتند.
با اینکه رسانهها یکی پس از دیگری به جمع اطلاعرسانی درباره این رسوایی اضافه شدند با این حال هنوز اطلاعات دقیق و گستردهای از ابعاد ماجرا در دست نیست.
همه چی تقصیرجدول ۱۷ است
به روایت ایرنا به نقل از محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه عمده دستکاری ها در جدول شماره ۱۷ رخ داده است.
جدول شماره ۱۷ بودجه در لایحه بودجه سال ۹۷ حذف شد، این جدول شامل بودجه دستگاههای «فرهنگی» غیر پاسخگویی بود که کارنامه کاری آنها قابل اندازهگیری نبود و با دیگر دستگاههای دولتی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظایفی موازی داشتند.البته عمده آن دستگاههای فرهنگی در سالهای بعد در دیگر ردیفها و جداول بودجه همچنان باقی ماندند تا اینکه در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ کمیسیون تلفیق مجلس جدول شماره ۱۷ را احیا کرد.
این خبرگزاری اعلام کرده است که انتشار این گزارش برخاسته از تخطی خبرنگار “بیدقت” از مقررات و آییننامه داخلی بوده است.
ایرنا همچنین نوشته است: «اعتراض شماری از نمایندگان در قالب مصاحبهها و اظهارنظرهای جداگانه و نیز نامه آقای احمد توکلی رئیس موسسه دیدهبان شفافیت و عدالت به رئیس قوه مقننه درباره تغییرات لایحه بودجه» همچنان به قوت خود باقی است و خواست شفافسازی همچنان مطرح است.
این خبرگزاری در توضیح تکمیلی خود نوشته «آنچه با عنوان “دروغ و جعل” ایرنا از سوی خبرگزاری خانه ملت مطرح شده است، ناشی از جابهجا شدن عنوان ستونهای جدول مربوط به جزییات این تغییرات در لایحه بودجه ۱۴۰۰ است، ولی اصل پرسش نمایندگان و افکار عمومی درباره ماهیت تغییرات همچنان به قوت خود باقی است.»
پوزش ایرنا از بابت بیدقتی خبرنگارش نیز پرسشهای بیشتری ایجاد کرده است.ابهامات بر سر دستکاری بودجه همچنان ادامه دارد؛ موضوع بر سر عدم شفافیت در افزایش بدون اطلاع هزاران میلیارد تومان به لایحه بودجه سال جاری است.
فارس در انتهای گزارش خود آورده که: ماجرای جدولسازی بودجهای هم فعلا تمام شد و اینطور به نظر میرسد که یک جریان آشنا به دنبال انحراف اذهان عمومی از مسائلی مانند سوء مدیریت ستاد ملی کرونا و بحران دو سه هفته اخیر یا سر در آوردن فایل صوتی وزیر خارجه از آنور آب یا اوضاع آشفته اقتصاد و نرخ تورم سالانه حدود ۴۰ درصدی در پایان فروردین ۱۴۰۰ و … است تا تنور انتخاباتیاش را از همین حالا گرم کند.